Новини сайту

Місяць з'явився в результаті удару "планети-приблуди" об Землю - вчені

Місяць з'явився в результаті удару "планети-приблуди" об Землю - вчені

Головатий Роман Русланович -
Number of replies: 0

Відсутність великого числа морів на темній стороні Місяця свідчить про її "ударне" походження в результаті зіткнення Землі і великого небесного тіла більше 4,5 мільярдів років тому. Читайте також: NASA показало фотографію космосу, яку знімало дев'ять років

До такого висновку прийшли вчені з Університету штату Пенсільванії і NASA, пояснивши різний рельєф на різних сторонах Місяця умовами формування супутника. Так, в результаті удару об Землю "планети-приблуди", утворена хмара уламків сформувала Місяць на невеликій відстані від Землі, у 20 разів меншому від сучасного.

Побудована вченими, ще в 70-х роках минулого століття, математична модель доводила, що, за певних умов, у випадку такого удару кутові швидкості обертання космічних тіл будуть рівними, у зв'язку з чим, Місяць завжди звернений до Землі однією стороною. А "планета-приблуда" була розміром з Марс та після удару, скоріш за все, покинула межі Сонячної системи.

У результаті невеликої відстані, тоді ще розпечена до 2,5 тисяч градусів Земля, впливала на світлу сторону Місяця, де речовини типу кальцію і алюмінію осідали повільніше, ніж на темній стороні, зробивши кору тонше і більш піддатливою для лави, яка і сформувала моря.

Таким чином, вчені знайшли ще один доказ формування Місяця від удару, що може поставити крапку в багаторічній суперечці про походження єдиного супутника Землі.

Джерело: tsn.ua