Новини сайту

Вчені створили книгу, яка очищує брудну воду

Вчені створили книгу, яка очищує брудну воду

Deleted user -
Number of replies: 0


В Америці створили унікальну книгу, яка здатна очищати воду й робити її придатною для пиття. «Питна книга» зможе вирішити проблему нестачі чистої питної води для 660 мільйонів людей у всьому світі, передає BBC.

Створила таку «питну книгу» доктор Тері Данкович з Університету Карнегі-Меллона в штаті Піттсбург, США.

В основі такої книги — папір, що містить наночастинки срібла і міді. Ці наночастинки є джерелом іонів (відповідно, срібла або міді), які поглинаються бактеріями води під час її проходження через пори паперового фільтра.

Тері Данкович каже: «Все, що потрібно зробити, — це вирвати одну зі сторінок, помістити її в пристрій для фільтру та налити туди воду з будь-якого джерела, чи то річка, колодязь і т.і. В результаті отримуємо чисту воду та мертві бактерії».

Як говорять учені, відфільтрована вода може містити малу кількість наночастинок срібла або міді, які просочилися через фільтр. Але рівень цих наночастинок настільки малий, що таку воду можна пити так само сміливо, як і воду з-під крана в Америці.

На сторінках книги наведено інструкцію двома мовами (англійською та місцевою), де розповідається, чому і як потрібно очищати воду, і яким чином надалі використовувати ці сторінки.

Протягом кількох років доктор Тері Данкович досліджувала можливості «питної книги» у лабораторії університету, а пізніше — в польових умовах. Випробування, проведені в 25 населених пунктах Південної Африки, Бангладеш та Гани показали, що сторінки книги здатні фільтрувати більше 99% бактерій, а в більшості випадків бактерій у воді й зовсім не залишилося. При цьому одна сторінка може очистити до 100 л води, і книги може вистачити одній людині на 4 роки.

Надалі вчені планують подивитися, чи зможе такий папір очистити воду від найпростіших мікроорганізмів і вірусів.