Статистика свідчить, що взимку пожеж трапляється набагато більше, ніж в інші пори року. Дні стають коротшими, повітря - холоднішим, що викликає необхідність додаткового освітлення та обігріву. На зиму припадають і найулюбленіші свята, які передбачають традиційну ялинку. Різке зростання, особливо у грудні-січні, кількості пожеж та їхніх жертв, обумовлено додачею чисто сезонних пожеж. Назвемо їх зимовими, бо ліси, як відомо, взимку не горять.

Переважну більшість пожеж можна реально попередити шляхом впливу на суспільну та індивідуальну свідомість з метою набуття населенням певних необхідних знань, правил і навичок. Незважаючи на недоліки, така робота провадиться, але переважно як масова пропаганда. Однак, для досягнення бажаного ефекту, вона має бути цілеспрямованою, гнучкою, систематизованою, бо її кінцева ціль - правильна (в нашому розумінні - пожежобезпечна) поведінка кожної окремої людини. Дуже важливою є своєчасність зазначеного впливу. Тому, коли мова йде про сезонну небезпеку, то перед настанням і на початку такого сезону потрібно організувати і провести необхідні заходи. Найбільша кількість пожеж у нашій державі, як відомо, трапляється внаслідок необережного поводження з вогнем, тому метою цієї статті є визначення деяких практичних рекомендацій, яких немає у діючих правилах пожежної безпеки, але які мають велике значення у попередженні, особливо зимових пожеж, що трапляються від не загашених свічок.

Свічками найчастіше користуються для освітлення, або створення романтичної святкової атмосфери. В будь-якому випадку ми маємо відкрите полум'я, здатне зайняти горючі матеріали, тому з метою забезпечення пожежної безпеки слід враховувати наступні основні керівні принципи:

Особливо обережними із свічками треба бути вночі, коли увага людини менше концентрована, ніж у день.

Свічки повинні бути встановлені у надійні, стійки до перевертання утримувачі із негорючих матеріалів і знаходитись у надійно зафіксованому вертикальному положенні.

.


Свічки повинні розміщуватись на безпечній відстані від занавісок, тканин, меблів. Не можна їх тримати на протягах.

Неприпустимо розміщувати свічки під полицями, в нішах меблевих стінок, у стелажах та під іншими горючими предметами та матеріалами. Температура над полум'ям свічки висока, тому відстань від нього до горючої поверхні над ним має бути не менше 1 метра.

.


Треба слідкувати за безпечною відстанню до одежі та волосся і не нахилятися над полум'ям свічок.

Свічки обов'язково мають бути поза межами досягаємості дітей та свійських тварин.

Встановлювати свічки потрібно відокремлено на відстані не менше 10 см. між двома свічками, які горять.

Не рекомендується переміщувати свічки, коли вони горять. До переміщення їх бажано загасити.

.


Не можна залишати свічки, які горять у спальнях дітей, без нагляду, на ніч.

Треба використовувати металевий загасник або ложку. Це більш безпечно, ніж задування свічки, яке може викликати розлітання іскор та гарячого воску.

Після використання необхідно повністю пересвідчитись, що свічка загашена і не продовжує тліти або горіти.

Ні в якому разі не можна встановлювати свічки на ялинки.






Остання зміна: Thursday 6 October 2011 10:40 PM