УДК 614.854

 

ОБГРУНТУВАННЯ СТВОРЕННЯ ПОЛІГОНУ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ГАЗОДИМОЗАХИСНИКІВ ДО ВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНИХ ДІЙ

У ВАЖКИХ УМОВАХ. ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПІДВАЛУ

 

Ярмолюк Є. В.

 

В.І. Лущ , Львівський державний університет безпеки життєдіяльності,

начальник кафедри  пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт, к.т.н,

 

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

 

Статистика ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій з використанням ГДЗС показує, що найскладнішими  ситуаціями з трагічними наслідками є події, які виникають у підвалах та в обмежених просторах. Наприклад: 21 березня  2003 сталася трагедія, коли під час виконання службових обов’язків загинули начальник караулу СДПЧ-1 Тарас Бринецький та пожежний СДПЧ-1 Володимир Заяць. Причиною трагедії стала ліквідація пожежі у  підвалі складного планування секційного типу та важкі умови роботи: щільне задимлення, висока температура, дезорієнтація газодимозахисників через замотування рукавної лінії.

Дані факти свідчать про необхідність акцентування підготовки газодимозахисників на об’єктах з підвальними приміщеннями та в обмежених просторах.

Оскільки згідно вимог „ Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України” підготовка газодимозахисників повинна проводитись з постійним контролем працюючих, з можливістю негайного реагування при виникненні надзвичайної ситуації (наприклад, при дезорієнтації працюючого, погіршення самопочуття і т.д.). При цьому тренування повині проходити в умовах максимально наближеними до реальних. [1]. Відповідно пропонується тренувальний полігон, в склад якого обов’язково повинен входити тренувальний підвал.

Тренувальний підвал  (рис. 1.) виконується секційного типу з максимально складним та наближеним до реальних умов плануванням. На даному об’єкті можна виконувати наступні вправи: 1) знаходження та перекриття газової засувки;  2) знаходження електрощитової та знеструмлення об’єкту; 3) знаходження та виніс постраждалого; 4) гасіння пожеж різних модельних вогнищ; 5) орієнтація у підвалах з різним ступенем важкості (важкість планування можна здійснювати за допомогою рухомих перегородок); 6) робота з переносними пожежними димовсмоктувачами по відсмоктуванні продуктів горіння, нагнітання свіжого повітря, подання повітряно-механічної піни високої кратності.

C:\Users\Sasha\Desktop\Полигон.jpg

 

Рис.1. План об’єкту № 1 „Підвал”:

а-підвальні приміщення; б- сходи в підвал; 1-10 – місця встановлення змінних перегородок

 

Висновки. Отже, дана модель підвалу  дозволить якісно по-новому підійти до процесу підготовки газодимозахиників і забезпечить високий рівень підготовки та психологічної стійкості до діяльності ведення оперативних дій у важких умовах.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1.    Наказ МНС України від 07.05.2007 № 312. „Про затвердження Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”.