УДК 614.841.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЕФЕКИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНОГО ТА ДОДАТКОВОГО СПОРЯДЖЕННЯ ЛАНКИ ГАЗОДИМОЗАХИСНОЇ СЛУЖБИ

 

Антонюк Р.В.

 

Наливайко М.А, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності ,

викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт

 

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

 

Відповідно до наказу МНС №1342 „ Настанова з організації газодимозахисної служби в підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України” від 16.12.2011 виконання рятувальних робіт, евакуація потерпілих з непридатного для дихання середовища мають здійснюватися в засобах індивідуального захисту органів зору та дихання (ЗІЗОД) [1]. Оперативною одиницею, яка проводить ці роботи, є ланка ГДЗС, яка складається з не менше, ніж 3-х чоловік, включаючи командира ланки. При цьому в п.52 даного наказу зазначено: „ Додатково ланка ГДЗС може комплектуватись: термо- або газоаналізаторами, індивідуальними сигналізаторами визначення місця перебування газодимозахисника, індикаторами визначення електричного обладнання під напругою, тепловізорами, порошковими вогнегасниками, ізолюючими апаратами з пристроями для рятування постраждалих або саморятівниками з часом захисної дії від 15 хвилин і більше. Рішення про використання додаткового спорядження ланки ГДЗС приймає КГП (п.52).

Знову ж таки, у п. 84 вказано, що „для виконання рятувальних робіт необхідно застосовувати резервні ЗІЗОД (пристрої    для рятування постраждалих ) або саморятівники”.

У розділі 4.3 – Особливості залучення газодимозахисників для проведення аварійно-рятувальних робіт в обмежених (замкнутих) просторах, п.102 вказано, що керівник робіт зобов'язаний організувати проведення розвідки місця НС, під час якої встановити ступінь загрози або ураження та наявності газів, місце перебування та кількість потерпілих.

Коли ланка ГДЗС проводить розвідку з пошуку-рятування людей, то у разі виявлення людини, якщо вона при свідомості,  її  можна виводити за допомогою рятувального пристрою, якщо такий передбачений апаратом газодимозахисника; або за допомогою саморятівників, які можуть бути ефективним засобом для проведення рятувальних робіт в непридатному для дихання середовищі.

Однак, ми повинні знати концентрацію кисню, концентрацію та склад небезпечних газів в продуктах горіння. Зрозуміло, що керівник рятувальних робіт без відповідних приладів  не зможе цього зробити. Для цього потрібен прилад з додаткового спорядження ланки, що має назву газоаналізатор [2]. За наявності такого приладу, командир ланки ГДЗС, в першу чергу знатиме, чи дана концентрація кисню в непридатному для дихання середовищі є придатною для використання саморятівника. Однак, для того, щоб скористатися газоаналізатором потрібно його мати. Табель обладнання, яке має бути на основних пожежних автомобілях [3], не включає цього приладу, та й взагалі додаткового спорядження ланки ГДЗС.

Бачимо, що Настанова з ГДЗС вимагає використання саморятівників під час проведення рятувальних робіт в НДС; для того, щоб ними скористатися, потрібно знати концентрацію та вміст газів, а для цього нам потрібен газоаналізатор. А якщо табелем обладнання не передбачено на основному автомобілі ні рятувального пристрою, ні саморятівника, ні газоаналізатора, тоді не може йти мова про ефективне рятування людей.

Висновки: автори вважають за необхідне доповнити до примітку 1 Норми 7 наказу МНС України від 07. 02. 2008 № 95 „Про затвердження Норм табельної належності…” , де включити, щоб хоча б один з трьох апаратів на стисненому повітрі комплектувався рятувальним пристроєм, також, щоб табельна належність пожежно-технічного та аварійно-рятувального устаткування і майна на основні пожежні автомобілі  включала газоаналізатор, 3 шт. саморятівника фільтруючого типу – по одному для кожного газодимозахисника ланки ГДЗС; зробити доповнення до діючого наказу „ Настанова з ГДЗС”, де саморятівник та газоаналізатор повинні входити в основне спорядження ланки.

література

1. Наказ МНС України від 16.12.2011 №1342 „ Настанова з організації газодимозахисної служби в підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України ”.

3. Інструкція до аналізатора компанії „Scott Safety” марки Protégé.

3. МНС України від 07. 02. 2008 N 95 „ Про затвердження Норм табельної належності, витрат і термінів експлуатації пожежно-рятувального,  технологічного і гаражного обладнання, інструменту, індивідуального озброєння та спорядження, ремонтно-експлуатаційних матеріалів підрозділів МНС ”.