УДК 614.854

 

ОБГРУНТУВАННЯ СТВОРЕННЯ ПОЛІГОНУ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ГАЗОДИМОЗАХИСНИКІВ ДО ВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНИХ ДІЙ  У ВАЖКИХ УМОВАХ. ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО КОНТЕЙНЕНРА-ТРЕНАЖЕРА.

 

Кізима Ю.В.

 

Наливайко М.А, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності , викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт

 

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Згідно статистики за 2012 років ліквідовано за участю ланок ГДЗС 11711 пожеж, що складає майже 21,5 % від загальної кількості погашених (кожна 5 пожежа), з них 1-ю ланкою 7733 пожежі (180284 час роботи в хвилинах), двома та більше ланками 3978 пожежі  (162230 час роботи в хвилинах). Під час роботи газодимозихисники працюють  в умовах низької видимості, високої температури, складного планування будівель і т.д. Хоча підготовка працівників ведеться зі стін вузу і постійно в трудовій діяльності, все ж таки стаються трагічні випадки, коли гинуть працівники ДСНС. Тому проблематика якісної підготовки газодимозахисників залишається актуальною.

Оскільки згідно вимог „ Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України” підготовка газодимозахисників повинна проводитись з постійним контролем працюючих, з можливістю негайного реагування при виникненні надзвичайної ситуації (наприклад, при дезорієнтації працюючого, погіршення самопочуття і т.д.). При цьому тренування повині проходити в умовах максимально наближеними до реальних. [1]. Відповідно пропонується тренувальний полігон, одним зі складових якого повинен бути  тренувальний контейнер-тренажер.

В якості тренажера використовується стандартний контейнер з додатковими змінами у конструкції (рис. 1.). На даному об’єкті можна виконувати наступні вправи:

1) управління газовими потоками та моделювання нейтральної зони різних продуктів горіння;

 2) визначення температурного режиму;        

 3) визначення рівня задимленості приміщень шляхом вибору різної горючої навантаги;    4)  здійснювати осадження продуктів горіння та зниження середньо об’ємної температури;

5)   способи та методи димовидаляння з приміщення; 6) способи гасіння пожежі. C:\Users\Sasha\Desktop\Полигон4.jpg

Рис.1. Об’єкт „Контейнер-тренажер”:

1-модельне вогнище; 2- кімната моделювання пожежі; 3- перегородки; 4- люк для димовидаляння; 5- вікно (2 штуки); 6- перегородки для зміни нейтральної зони; 7 - отвір для запалювання вогнища

 

Висновки. Отже,   запропонований контейнер-тренажер, забезпечить високий рівень підготовки та психологічної стійкості до діяльності ведення оперативних дій ланками газодимозахисної служби на об’єктах різного функційного призначення. 

ЛІТЕРАТУРА

1. Наказ МНС України від 07.05.2007 № 312. „Про затвердження Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”.