УДК 614.854

 

ОБГРУНТУВАННЯ СТВОРЕННЯ ПОЛІГОНУ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ГАЗОДИМОЗАХИСНИКІВ ДО ВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНИХ ДІЙ  У ВАЖКИХ УМОВАХ. ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО КОЛОДЯЗЮ.

 

Соханич А.М.

 

Наливайко М.А, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності , викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт

 

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

 

7 жовтня 2011 року внаслідок рятувальних дій у колодязі в м. Тернопіль загинув співробітник МНС, старший лейтенант служби цивільного захисту, начальник караулу 14-ї самостійної державної пожежної частини Тернопільського районного відділу – двадцятитрирічний Ростислав Манащук. Причиною трагедії стало самовільне закручування вентиля балона захисного дихального апарату у користувача та непідготовленість дій у приміщеннях з обмеженим простором.

Дані факт свідчать про необхідність акцентування підготовки газодимозахисників на об’єктах з  обмеженим простором.

Оскільки згідно вимог „ Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України” підготовка газодимозахисників повинна проводитись з постійним контролем працюючих, з можливістю негайного реагування при виникненні надзвичайної ситуації (наприклад, при дезорієнтації працюючого, погіршення самопочуття і т.д.). При цьому тренування повині проходити в умовах максимально наближеними до реальних. [1]. Відповідно пропонується тренувальний полігон, одним зі складових якого буде тренувальний колодязь:

Тренувальний колодязь формується з трьох бетонних кілець (рис. 1.) загальною висотою три метри.  На даному об’єкті можна виконувати наступні вправи:     1) рятування постраждалого з обмеженого простору; 2) виконання робіт по перекриттю різних комунікацій (газових, водяних, електричних тощо); 3) відпрацювання вправ по використанню рятувальної лебідки.

C:\Users\Sasha\Desktop\Полигон 3.jpg

Рис.1. Об’єкт  Колодязь”

 

Висновки. Отже,   запропонований тренувальний колодязь, забезпечить високий рівень підготовки та психологічної стійкості до діяльності ведення оперативних дій у важких умовах, зокрема в умовах обмеженого простору.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Наказ МНС України від 07.05.2007 № 312. „Про затвердження Правил безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”.