назад зміст далі

ВСТУП

 Для виконання завдань щодо забезпечення охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю держава наділила співробітників органів внутрішніх справ (ОВС) України широким колом повноважень. Вони захищають життя, здоров’я, права та свободи громадян, інтереси держави і суспільства від злочинних посягань. Саме з цією метою співробітники ОВС України наділені правом застосовувати зброю для виконання службового обов’язку.

Викорінення злочинності вимагає ініціативних і рішучих дій на підставі чинного законодавства. Застосовуючи в разі необхідної оборони вогнепальну зброю, співробітники ОВС України вимушено завдають злочинцям шкоду. Для співробітників ОВС України важливим є знання правових основ, умов, порядку і тактики застосування вогнепальної зброї та дотримання при цьому законності.

Поряд з умовами та порядком застосування вогнепальної зброї співробітники ОВС України повинні надавати увагу вивченню тактико-технічної характеристики вогнепальної зброї, яка знаходиться на озброєнні в органах внутрішніх справ України.

Одним з важливих елементів службової підготовки особового складу підрозділів ОВС України є вогнева підготовка. Стрільба, загалом, відбувається в екстремальних умовах коли результат вирішується долями секунд. Виникає необхідність у розробленні більш ефективних засобів і методів вдосконалення техніко-тактичних дій у швидкісних стрілецьких вправах, з метою вивчення системи “стрілець-зброя-мішень”, закріплення необхідних навичок вогневої підготовки співробітників органів внутрішніх справ України та вмілого використання їх при виконанні оперативно-службових завдань.

Методичні рекомендації розкривають основні характеристики професійно-стрілецької підготовки співробітників ОВС України, особливості процесу навчання стрільби з табельної зброї, можливість використання тренажерних пристроїв. На основі використання результатів багаторічних досліджень подаються педагогічні варіанти вдосконалення професійно-стрілецької майстерності співробітників ОВС України.

Останнє залежало від можливостей оптимізації умов підготовки до пострілу за допомогою дозованих і локалізованих м’язових напружень. Комплекси технічних засобів переконливо демонстрували приклади виникнення нових методичних можливостей. Однак в класичних формах педагогічних експериментів вплив на результат був незначний.

Одним з найважливіших шляхів підвищення ефективності процесу підготовки є об’єктивізація оцінки виконання техніко-тактичних дій у швидкісних стрілецьких вправах з використанням нових форм навчання, розробкою нової методики, зокрема такої, що базується на застосуванні технічного засобу контролю. Навчання та вдосконалення вогневої підготовки особового складу ОВС України слід супроводжувати обов’язковим інструментальним контролем за інформативними часовими характеристиками, що відображають процеси, які відбуваються у системі “стрілець-зброя-мішень”, впливають на якість прицілювання та процес виконання пострілу. Розробка тренажеру для удосконалення майстерності стрільців у швидкісних стрілецьких вправах (Деклараційний патент № 40414 А (UA), 7 F41J5/00 від 16.07.2001 р.), забезпечила можливість безпровідної реєстрації часових параметрів техніко-тактичних дій у швидкісній стрільбі, використовуючи особисту штатну зброю — пістолет Макарова з комп’ютерною оцінкою якості виконання вправи та результативності стрільби в системі “стрілець-зброя-мішень”. Виникли сприятливі умови для аналізу та експрес-кореції часових характеристик техніко-тактичних дій у швидкісній стрільбі та підвищенні ефективності керування навчально-тренувальним процесом.

назад зміст далі