назад зміст далі

Характеристика професійно-стрілецької підготовки особового складу підрозділів органів внутрішніх справ України

 Загострення криміногенної ситуації в Україні, посилення боротьби зі злочинністю призвели до все більш активної протидії злочинного елемента заходам правоохоронних органів. Співробітники органів внутрішніх справ України далеко не завжди в екстремальних ситуаціях діють професійно грамотно. Багато з них не здатні протиставити злочинцям належну фізичну підготовленість, недостатньо володіють прийомами рукопашного бою, не мають або не застосовують спеціальні засоби, вогнепальну зброю. Міністерством внутрішніх справ України підготовлено ряд документів, а це зокрема: Наказ МВС України від 21.10.2000 р. № 759 “Про стан професійної підготовки і безпеки особового складу органів внутрішніх справ України та заходи щодо їх вдосконалення відповідно до завдань Президента України з питань забезпечення належного громадського порядку та протидії злочинності в державі”; Наказ МВС України від 24.07.97 р. № 493 “Про затвердження Курсу стрільб із стрілецької зброї для рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України”; Наказ МВС України від 21.02.96 р. № 115 “Про затвердження інструкції про заходи безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю” та ін. У них говориться про необхідність вдосконалення професійної підготовки особового складу органів внутрішніх справ України, про підвищення ролі службової підготовки, про необхідність зосередження уваги на вивченні і практичному вдосконаленні відпрацювання вправ швидкісної стрільби з пістолета, про навчання співробітників ОВС України ефективним діям у складній ситуації.

Професійна підготовка працівників рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України — це організований і цілеспрямований процес з оволодіння знаннями, уміннями і навичками, необхідними для успішного виконання оперативно–службових завдань. У системі професійної підготовки встановлюються такі основні організаційні види навчання, котрі забезпечують його безперервність: початкова підготовка; підвищення кваліфікації; перепідготовка; стажування; службова підготовка; навчання в аспірантурі, ад’юнктурі, докторантурі; самостійна підготовка (рис. 1).

 

 

Рис. 1. Організаційні види професійної підготовки рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України

Службова підготовка — це вид навчання, який охоплює систему підвищення професіоналізму співробітників органів внутрішніх справ України, удосконалення спеціальних навичок з метою успішного виконання оперативно-службових завдань і функціональних обов’язків. Службова підготовка включає в себе: функціональну підготовку; тактику дій особового складу в типових і екстремальних ситуаціях; вогневу підготовку; фізичну підготовку; психологічну підготовку; загальнопрофільну підготовку (медична підготовка, засоби зв’язку і спеціальної техніки, цивільна оборона).

Вогнева підготовка передбачає вивчення матеріальної частини табельної зброї, заходів безпеки при поводженні з нею, основ стрільби і вдосконалення навичок стрільби, правильного застосування табельної зброї в реальних умовах оперативно-службової діяльності, а також прищеплює навички швидкісного приготування до стрільби та ведення влучної стрільби нерухомих і рухомих цілях з різних положень. Навчання здійснюється згідно з Курсом стрільб-97, затвердженим наказом МВС України від 24.07.97 р. № 493 “Про затвердження Курсу стрільб із стрілецької зброї для рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ”. Навчальна програма в системі професійної підготовки повністю не відпрацьовується. Набули поширення часті зриви і перенесення занять. Процес навчання відірваний від практики. При проведенні занять не враховуються стан оперативної ситуації, рівень підготовки співробітників ОВС України, не використовуються методичні рекомендації та практичні посібники. Окремі начальники галузевих служб та міськрайлінорганів внутрішніх справ України участі в навчанні особового складу не беруть. Як наслідок, переважна більшість співробітників ОВС України мають низький рівень знань нормативної бази, умов і порядку застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і вогнепальної зброї.

Перед навчальними закладами поставлене завдання посилити зв’язок між навчанням, вихованням і життям; вдосконаленням навчального процесу, покращенню якості викладання, зміцнення зв’язку з підрозділами органів внутрішніх справ України, раціонального застосування теоретичних знань на практиці.

Реалізація принципу єдності теорії і практики в навчанні володіння особистою зброєю (пістолет Макарова, пістолет — самозарядний малогабаритний) здійснюється на визначених дидактичних основах, що передбачають взаємозв’язок цілей змісту, форм організації, методів і засобів навчання вогневої підготовки.

Вогнева підготовка, значною мірою визначає боєздатність підрозділів органів внутрішніх справ України і є одним із головних предметів у навчанні співробітників органів внутрішніх справ України.

Ціль вогневої підготовки — навчити особовий склад вміло використовувати бойові можливості довіреної йому зброї і забезпечувати виконання завдань, пов’язаних із її застосуванням.

Взаємозв’язок теорії і практики прослідковується на всіх етапах навчання, починаючи з вивчення основ стрільби зі стрілецької зброї і завершується виконанням навчальних стрільб. В цілому процес вогневої підготовки складається з двох етапів: підготовчий (вивчення теоретичних питань — “основи стрільби” із стрілецької зброї і матеріальної частини зброї); основний (практична робота зі зброєю — відпрацьовування і виконання нормативів неповного і повного збирання, розбирання, спорядження магазина патронами, вивчення прийомів і правил стрільби та виконання навчальних стрільб, відповідно до КС-97).

Саме практична робота із зброєю поглиблює теоретичні знання, формує правильні вміння і навички, котрі дозволяють співробітнику ОВС України отримати належний досвід. Вміння і навички володіння особистою штатною зброєю формуються і вдосконалюються в процесі навчання у відповідності до навчальної програми і, безперечно, при наявності добре спорядженої матеріальної бази.

Тому формування співробітника ОВС України як стрільця повинно проходити, передусім, в стінах навчальних закладів МВС України, під керівництвом спеціалістів.

назад зміст далі