назад зміст далі

Тренажер для удосконалення майстерності стрільців у швидкісних стрілецьких вправах

Потреба у хронометруванні ТТД стрільців та визначенні часових характеристик циклу влучного пострілу та серій пострілів вимагала розробки спеціальної апаратури, бо патентний пошук довів відсутність таких пристроїв і тренажерів.

У відповідності до типової функціональної блок-схеми вимірювальної системи нами розроблений та сконструйований тренажер для удосконалення майстерності стрільців у швидкісних стрілецьких вправах. Він є універсальним як для навчання та вдосконалення техніко-тактичних дій швидкісних стрілецьких вправ особового складу підрозділів ОВС України, так і для підготовки стрільців середнього та високого рівня техніко-тактичної підготовленості в системі МВС України.

Тренажер являє собою апаратно-програмний комплекс, який конструктивно складається з поворотної мішенної установки (поворотної мішені, поворотного блоку управління мішені) та електронного компютерного хронометра (давача повороту мішені, інфрачервоного локатора, мікрофона та підсилювача, давача влучання, комп’ютера) (рис. 21).

 Рис. 21. Принципова схема тренажеру для удосконалення майстерності стрільців у швидкісних стрілецьких вправах, де:

1 — поворотна мішень;

2 — давач влучання;

3 — давач повороту мішені;

4 — інфрачервоний локатор;

5 — мікрофон та підсилювач;

6 — поворотний блок управління мішенню;

7 — комп’ютер.

Поворотна мішень має багато різновидів в залежності від умов виконання конкретної швидкісної стрілецької вправи ( № 1, № 1а, № 2, № 2а і т.д. КС-97). Давач влучання служить для реєстрації влучання у мішень та складається з геркону та магніту, розміщеного на мішені над герконом на пружній підвісці, захищений металевою пластиною. Давач повороту мішені служить для запуску хронометражу в момент появи мішені. Він складається з герконового давача розміщеного під мішенню та магніту, розміщеного на мішені, безпосередньо над герконом. Інфрачервоний локатор служить для фіксації моменту підйому руки з пістолетом в область прицілювання після виконання техніко-тактичних дій, обумовлених умовами виконання швидкісної стрілецької вправи, котру виконує стрілець. Він складається з випромінювача та інфрачервоного давача, який розміщений на штативному тринозі. Це надає змогу за допомогою розробленого програмного забезпечення, контролювати та реєструвати всі часові параметри швидкісних стрілецьких вправ з подальшою їх стато-математичною обробкою (рис. 22, рис. 23).

 

 Рис. 22. Реєстрація часових параметрів ТТД у швидкісних стрілецьких вправах за допомогою тренажеру для удосконалення майстерності стрільців у швидкісних стрілецьких вправах

 

Рис. 23. Реєстрація часових параметрів ТТД під час виконання швидкісної стрілецької вправи ПМ-4

Мікрофон та підсилювач служить для реєстрації виконання пострілів і складається з мікрофону, підсилювача та комп’ютера.

Поворотний блок управління виконує функцію часового таймеру, заданих заздалегідь параметрів тривалості вправи (№ 11 КС-97 — 6 с, ПМ-4 — 20 с).

Всі давачі, інфрачервоний локатор та мікрофон конструктивно під’єднані через інтерфейс типу “Centronics” до комп’ютера типу IBM PC. Це надає змогу за допомогою розробленого програмного забезпечення, контролювати та реєструвати всі часові параметри швидкісних стрілецьких вправ з подальшою їх стато-математичною обробкою.

Перед виконанням вправи запускається програма “TIR” (файл TIR.exe), яка виводиться на дисплей діалогове вікно, в яке оператор вводить ім’я файлу бази даних.

Далі оператору пропонується заповнити анкетні дані особового складу підрозділу ОВС України. Під час підготовки до виконання швидкісної вправи стрілець повідомляє подачею команди “готовий” про свою готовність. Згодом подається команда “вогонь” і оператор запускає таймер блоку управління повороту мішені. З появою мішені спрацьовує давач повороту мішені. Він дає команду на комп’ютер для запуску програмного таймеру.

В момент входу руки з пістолетом в область прицілювання спрацьовує інфрачервоний локатор, подає команду на комп’ютер, який фіксує час готовності стрільця (час реакції, час техніко-тактичних дій, обумовлених умовами виконання вправи, час підйому руки з пістолетом в область прицілювання). У момент виконання першого та наступних серій пострілів мікрофон з підсилювачем передають сигнали на комп’ютер, фіксуючи час виконання пострілів.

Про якість виконання пострілу сигналізує давач влучання, що реєструється теж комп’ютером у відповідний момент. Зупинка програмного хронометра здійснюється після повороту мішені у вихідне положення або після виконання дванадцятого пострілу. Відображення отриманої числової інформації здійснюється у табличній формі (рис. 24).

 

ПРОГРАМА ВИМIРУ ЧАСОВИХ ХАРАКТЕРИСТИК

ВИКОНАННЯ ПОСТРIЛУ

 Т И Р – 1

 

    Прізвище:                                    Ім’я:                     `        Р. н.:

    Заняття :                   Примітки:

                   Час готовності (мс):

 

Пострiли

1

2

3

4

5

6

Час

0

0

0

0

0

0

Влучання

0

0

0

0

0

0

Пострiли

7

8

9

10

11

12

Час

0

0

0

0

0

0

Влучання

0

0

0

0

0

0

 

F1: Відкрити F2: Запис F4: Редаг. F5: Пуск F8:

Вилучити PgU, PgD: Гортання

Esc: Вихід

 Рис. 24. Схема відображення часових параметрів швидкісних стрілецьких вправ на моніторі комп’ютера

 Алгоритм розробленої програми обробки інформації часових параметрів техніко-тактичних дій стрільця у швидкісних стрілецьких вправах в момент виконання циклу пострілу та серій пострілів під час має такий вигляд (рис. 25).

 

 Рис. 25. Схема алгоритму дії програми обробки інформації

 

назад зміст далі