Новини сайту

Розроблено електронний імплантат, який здатний повернути людині відчуття дотику

Розроблено електронний імплантат, який здатний повернути людині відчуття дотику

Deleted user -
Number of replies: 0


Пристрій-імплантат було створено вченими зі Швейцарського федерального політехнічного університету Лозанни (Swiss Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, EPFL) спільно з вченими з науково-дослідного інституту Scuola Superiore Sant’Anna (SSSA), Італія. Датчик, розташований на кінчику електронного “пальця”, виробляє електричні сигнали, які змінюються у відповідь на характер контактуючої поверхні. Мікроконтролер переводить ці сигнали в серії електричних імпульсів, що імітують сигнали “мови” нервової системи, які через вбудовані електроди подаються в нервові тканини. І така, в загальному нескладна, система дозволяє людині відчувати характер поверхні, відчуваючи різницю між різними поверхнями з точністю 96 відсотків.

Як повідомляє gizmag.com, випробування нового пристрою-імплантату проводилися і на звичайних людях, не інвалідах. Правда ці люди продемонстрували всього 27-відсоткову точність визначення характеру поверхні, і це було пов’язано, по всій видимості, з тим, що сигнали від пристрою подавалися не в нервові тканини безпосередньо, а за допомогою тонких голок, що проникали крізь шкіру. Однак сам факт, що ця система працює, вже сам по собі є істотним досягненням, і для подальшого розвитку технології вченим не обов’язково будуть потрібні люди-інваліди в якості піддослідних.

Крім області протезування, дана технологія може знайти застосування і в інших областях. “Найбільшою очевидною областю застосування є робототехніка, де роботи також зможуть набути почуття дотику. Крім цього, подібні принципи можна використовувати для забезпечення зворотного зв’язку під час керування хірургічними роботами, промисловими роботами, які працюють в небезпечних місцях і т.п.” – Розповідає Келоджеро Оддо (Calogero Oddo), вчений з університету SSSA.