Новини сайту

Цікаві факти про банкомати

Цікаві факти про банкомати

Deleted user -
Number of replies: 0

Банкомат (по-іншому він називається ATM — automated teller machine) по праву вважається одним з найбільших винаходів минулого століття. Його створення дозволило позбавити власників банківських вкладів від необхідності довго стояти в черзі, щоб отримати готівку. З банкоматом ця операція стала доступною в будь-який час.


Вперше банкомат був встановлений Лондонським банком Barclay’s в 1967 році 27 червня. Його сталевий корпус був завтовшки 1,6 см, а вартість склала 18 тисяч доларів. Єдине, що вміла машина, — переводити спеціальні ваучери. Але через кілька років, в 1973 році, коли почали поширюватися пластикові карти, що мають електронну пам’ять, а комп’ютерні системи стали більш досконалими, біля банкоматів з’явилося більше функцій. Завдяки цьому апарати стали набувати популярності в багатьох країнах.

Уже в листопаді 2011 року, як стверджують дані статистики, в світі стали працювати більше 2 мільйонів банкоматів, причому нова ATM встановлюється кожні 5 хвилин. Щомісяця через банкомати проводиться 6400 різних операцій. Існують автомати для видачі монет і золотих злитків, а для зручності людей з обмеженими можливостями (наприклад, сліпих або глухонімих) придумали спеціальні види банкоматів.

Заповзятливі керівники багатьох японських банків скасували цілодобове обслуговування банкоматів, оскільки з’ясувалося, що автомати з видачі грошей не приносять очікуваного прибутку по ночах: кошти на охорону і обслуговування ATM перевищують доходи від їх роботи. Тому отримати готівку після 19 годин в Японії зазвичай неможливо.

Вага середнього банкомату (комп’ютера, захищеного сейфом) становить понад 4000 кг.

Операційна система, яка обслуговує банкомати, називається Windows XP Embedded. Вона так само, як і інші версії, може бути заражена вірусами, що призводить до неполадок і збоїв в роботі відразу декількох апаратів однієї мережі.

Цікаве спостереження: люди, які віддають перевагу користуванню послугами банкоматів, витрачають на 20-25% більше, ніж ті, хто звик розраховуватися готівкою.

Найбільше операцій банкомати виробляють по п’ятницях.

Вчені, дослідивши поверхню панелей управління банкоматів, виявили, що кількість мікроорганізмів на кнопках майже така ж, що і на сидіннях унітазів громадських туалетів.

В середньому за рік банкомат помиляється на користь клієнтів приблизно на 250 доларів, хоча для проектування роботи банкоматів використовуються найновіші технології.