Новини сайту

Розроблено систему регенерації людських тканин

Розроблено систему регенерації людських тканин

Deleted user -
Number of replies: 0


Вченим з австралійського Університету Нового Південного Уельсу вже в найближчі роки вдасться створити систему регенерації тканин людського тіла. Нехай вона і не буде працювати так само швидко, як в кіно, але ефективність її вже доведена експериментально.

Система регенерації чимось нагадує метод, за допомогою якого саламандри відрощують втрачені кінцівки. Її можна буде використовувати для регенерації кісткової структури, хребетних дисків, а також інших тканин і органів. Дослідники бачать у своєму відкритті величезний потенціал, адже за допомогою цієї методики можна буде раз і назавжди змінити правила гри на користь людства, здобувши перемогу над безліччю раніше невиліковних смертельних захворювань. Підсумки досліджень були опубліковані вченими в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Нова технологія дозволяє перепрограмувати кісткові і жирові клітини, перетворюючи їх в індуковані мультипотентні стовбурові клітини (iMS). Спочатку експерименти проводилися на лабораторних мишах, і вони продемонстрували приголомшливі результати в порівнянні з іншими терапіями, ефективність яких або взагалі не доведена, або вкрай низька. Випробування цієї технології на людях заплановано на кінець 2017 року.

Існує безліч типів стовбурових клітин, включаючи ембріональні, які під час розвитку ембріона формують всі інші клітини людського тіла. У дорослому організмі також є стовбурові клітини, але вони не здатні регенерувати будь-яку тканину, а тільки певний її тип.

Революційність нової методики полягає в тому, що отримані в результаті перепрограмування клітини iMS здатні відновлювати абсолютно будь-які тканини, при цьому не викликаючи страшних побічних ефектів на кшталт формування пухлин.

«Використання ембріональних стовбурових клітин для регенерації неприйнятно, тому що великий ризик утворення пухлин. Друга проблема полягала в тому, що колишні техніки формування стовбурових клітин мали на увазі використання вірусів для процесу трансформації, що також неприйнятно з медичної точки зору. За допомогою нової технології нам вдалося подолати обидві ці перешкоди», — розповідає один з авторів дослідження доктор Ваше Чандракантан.

Для створення клітин iMS вчені як би «відключають пам'ять» кісткових і жирових клітин за допомогою аналога ключового компонента РНК і ДНК 5-азацітідіна (AZA) і фактора росту PDGF-AB, тим самим перетворюючи їх у стовбурові. Процес перетворення від початку і до кінця займає не більше 3 тижнів. Після цього отримані клітини можна помістити в область пошкодження тканин у людському організмі, де вони тут же почнуть генеральний ремонт.