Новини сайту

Наночастки золота замінять антибіотики

Наночастки золота замінять антибіотики

Deleted user -
Number of replies: 0


Вчені з Університету Х'юстона виявили, що активовані світлом наночастинки високопористого золота знищують мікроорганізми всього за кілька секунд. Впровадження цієї технології допоможе поступово відмовитися від застосування антибіотиків, що вирішить багато проблем. Адже поява стійких до антибіотиків штамів мікроорганізмів ускладнює зараз боротьбу з багатьма інфекціями.

Наночастинки золота, які активуються лазерним світлом, можуть знищувати бактерії навколо себе протягом від 5 до 25секунд. Такі можливості недоступні жодному антибактеріальній препарату, який застосовується сьогодні в медицині. Крім цього, використання цих елементів не викликає звикання, бактерії ніяк не зможуть адаптуватися до приголомшуючого променю. Отже, розвиток стійких штамів виключено. З іншого боку, технологія з використанням наночастинок із золота може застосовуватися для лікування стійких інфекцій, вбивати мікроорганізми, які вже виробили стійкість навіть найсильнішим антибіотикам.

Створення золотих наночастинок йде шляхом розплавлення золота, після чого формуються дрібні частинки, які приблизно в 100 тисяч разів тонше людського волосся. Попередні дослідження вже показали, що наночастинки золота здатні швидко нагріватися до дуже високих температур, і знищувати навколо себе клітини раку. Для підвищення можливостей золотих наночастинок вчені створюють їх у вигляді дисків, які пронизані дрібними порами. Це збільшує їх відбивну здатність.