Новини сайту

Вчені створили штучне листя, здатне перетворювати сонячну енергію на паливо

Вчені створили штучне листя, здатне перетворювати сонячну енергію на паливо

Deleted user -
Number of replies: 0


Дослідники з Гарвардського університету створили біонічний лист, здатний перетворювати енергію сонця в рідке паливо. Вони підкреслюють, що створена ними система працює значно ефективніше ніж природні аналоги.

Професор Деніел Носера, який стояв на чолі проекту, називає розробку "штучною системою фотосинтезу". Система дозволяє розділяти воду на кисень і водень і за допомогою спеціальних бактерій отримувати рідке паливо. Ефективність перетворення сонячної енергії на біомасу становить 10%, тоді як у найбільш швидко зростаючих рослин цей показник дорівнює 1%.

Це вже друга версія біонічного листа, створеного в Гарвардському університеті. Перша версія відрізнялася досить низькою ефективністю, тому американські вчені допрацювали своє творіння. За допомогою "біонічного листа 2.0" можна одержувати такі сполуки, як ізобутанол, ізопентан та інші.

За словами професора Носера, підвищувати ефективність системи можна і надалі. В той же час вже зараз можна розглянути можливості для її комерційного застосування. Носера планує продовжити роботу по вдосконаленню своєї технології.